Mamma till Olivia född mars 2014

Tårtor

Hela förra veckan gick åt till att göra tårtor som skulle serveras i söndags. Jag tycker det är otroligt roligt önskar att jag hade mer tid för detta. Men ska köpa på mig en massa verktyg för att kunna göra mer avancerade tårtor, har en känsla av att det blir en hel del födelsedagstårtor att göra i vår 🙂  Jessica ville ha recept så jag skriver dem här istället.

Den här tårtan är en ljus tårtbotten med hallon och vitchoklad fyllning. Spacklad med smörkräm och täckt med sockerpasta.

Det här är en chokladbotten med jordgubbs och mörk chokladganache. Täckt och spritsad med en mörk chokladsmörkräm.

Det här är en ljus botten med jordgubb och dunlefluff. Spacklad med smörkräm och spritsad med hallonsmörkräm.

Recept:

Ljus tårtbotten: Jag brukar använda mig av recept där det är 3 lika glas med ägg, socker och mjöl. Men nu använde ag ett annat och det blev minst lika bra. En fin och hög botten. Receptet hittar du HÄR!

Chokladtårtbotten: Ta fram 3 stora glas. Kläck 6 ägg i ena glaset, häll upp lika mycket socker i andra glaset. I det tredje glaset har du i 1/3 vetemjöl, 1/3 kakao och 1/3 potatismjöl. Tillsätt 2tsk bakpulver och 2-3 tsk vaniljsocker. Vispa ägg och socker vitt och luftigt, minst 10 minuter. Blanda mjölblandningen och sikta ned i äggblandningen. Vänd in mjölet med en slickepott. Blanda inte mer än vad som behövs då blir den torr. In i ugnen på 175g i ca 40 minuter. Öppna inte ugnen de första 20 minuterna! Tips är att klä kanterna på springformen med bakpapper lite högre än själva formen. (Detta receptet är till en 24 cm form)

Jordgubbsmousse (utan gelatin) finner du HÄR!

Hallonmousse (utan gelatin finner du HÄR!

Dumlefluff: 180g dumle och 3 dl grädde. Värm upp grädde i en kastrull (Den får INTE koka). Klipp dumlen i småbitar och häll över grädden. Vänta en stund tills dumlen börjar smälta och rör sedan runt tills allt har smält. Låt stå i kylen över natten och vispa sedan upp till önskad fluff 🙂 DEt blir ganska mycket så räcker till två lager om man vill det annars går det bra att minska på receptet.

Mörk chokladganache: 150g mörk choklad och 2-2,5 dl grädde. Jag hade för lite grädd i min så den stelnade och det gick inte att vispa upp den vilket berodde på att man ska ha mer grädde när det är mörk choklad. Så hellre att ni tillsätter lite för mycket grädde än för lite, alternativt att du har mindre choklad.  Du gör precis samma som  med dumlefluffen. Värm upp grädden och häll över chokladen som du delat i småbitar. Rör till den är helt smält och ställ in i kylen.

Vit chokladganache; 150g vitchoklad och 1,5 dl grädde. Gör som ovan 🙂

Chokladsmörkräm:

250g mjukt smör

200g florsocker

200-250g mörk choklad

1 äggula. 

Vispa smöret fluffigt (tar typ 10 minuter) tillsätt sockret och vispa 10 minuter till. Under tiden kan du smälta chokladen och låta den svalna lite. Tillsätt chokladen lite i taget under vispning. Sist tillsätter du äggulan, vispa till en smet. Den ska inte vara allt för lös eftersom du ska spritsa den. Så tycker du att den blir för lös kan du ställa in den i kylen en stund. Receptet räcker till att spackla och spritsa en 24cm tårta.

Hallonsmörkräm:

150 g mjukt smör
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
Några matskedar hallonsaft (koka upp lite hallon och sila så du bara har saften) 
Mer hallonsmak kan du ha i lite hallonsylt också. 
Om du både ska spackla och spritsa tårtan skulle jag nog dubbla receptet för att vara på den säkra sidan. Så irriterande om man börjar spritsa och smörkrämen tar slut efter halva är gjord!
Det var nog alla recept 😉 Om du ska göra en tårta med sockerpasta spacklar du tårtan med smörkräm. Gör alla fyllningar dagen innan du ska fylla tårtan. Och spackla tårtan dagen efter du fyllt tårtan!
Hoppas det smakar 🙂

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats